Mubaligh Melayu Kristian Di Dungun Terengganu

Posted in Islam, Isu Semasa on Dec 24, 2008

T-Shirt Christian Hardcore

Pagi tadi, penulis sempat bersarapan pagi di Sura Gate, Dungun. Temujanji dengan Wartawan Sinar Harian jam 10.00 pagi di sebuah warung depan Sek. Men Sultan Omar.. Suasana di warung itu agak sibuk kerana ramai pelanggan yang sedang menikmati juadah di situ.

Sewaktu hendak memesan nasi dagang, penulis terpandang kepada seseorang yang memakai T-shirt Hitam tertulis: ” Hard Core Christian ” serta berlambang salib!

Penulis cuba mendekati beliau dan bertanya, ” Awak Islam ke Kristian? “. Beliau diam. Sekali lagi penulis menanya dengan meninggikan sedikit suara takut kalau-kalau beliau tak dengar. Kali ini beliau mengangkat muka dan alangkah terkejutnya penulis apabila beliau memarahi penulis dengan loghat Ganu Kite seraya memanggil suaminya yang sedang menunggu di dalam van di depan gerai berkenaan..

Penulis dapat perhatikan perempuan Melayu yang tidak bertudung itu tidak begitu selesa ditanyakan soalan begitu, tetapi penulis tetap mempertikaikan mengapa dia memakai T-shirt yang bertulis dan berlambang Kristian???

Malangnya, suami beliau (bertopi dan juga berbangsa Melayu serta memakai T-shirt yang sama) turun daripada van memarahi penulis kerana mangambil cakna statusnya lalu dengan tergesa-gesa membayar pesanan yang dibungkus dengan banyaknya itu, tanpa langsung mendapat PERHATIAN SEWAJARNYA daripada pelanggan-pelanggan lain di dalam warung tersebut yang terdiri daripada 100% orang melayu-Islam.

Apa yang penulis kesalkan ialah:

1. Kini sudah kedapatan Melayu Kristian di Dungun!

2. Lemahnya penguat-kuasaan terhadap gejala ‘Kristianisasi’ oleh pihak-pihak yang bertanggung-jawab; dan

3. Langsung tidak mendapat perhatian daripada masyarakat tentang bahayanya ‘Kritianisasi’ terutamanya di kalangan penduduk di luar bandar! Penulis hanya dibairkan dimarahi begitu sahaja tanpa mereka datang membantu atau bertanyakan penulis!…

“Renung-renungkanlah saudaraku seagama!”

Oleh Zalipaka

http://www.tranungkite.net

Trackback URI | Comments RSS

14 Responses to “ Mubaligh Melayu Kristian Di Dungun Terengganu ”

  1. # 1 DingDong Says:

    hello, actually i want to said that people are global to choose their religion,i understand that so much people murtad and out of the religion islam…the way that Nabi SAW has told before he pastaway…look at my people…the last century in the earth….there are so many people are going to be like jahilliyah….lot of people understand Christian the second majority in malaysia….i understand that God has stated in Lahuz mahfuz….about the life,past,present and future and death of the person in the world..and the writting has been lifted up..before creation of the universe.thanks.

  2. # 2 udontnoiroyo Says:

    Mubaligh Melayu Kristian Dungu.

    Jesus, says: “And this is life eternal, that they might know You the only tru God and Jesus Christ, whom You have sent.” John 17:3.

    “Jesus saith unto her, … I ascend unto my Father, and your Father : and to my God, and your.” John 20:17

    If Jesus is God and part of Trinity, Why he says like that ? UdontnoIroyo 63:22

    Did Abraham, Jacob, Moses, Jesus or any of the other Grate prophets ever preach the “Trinity” ?

    Jesus Never ever preach the “crucifixion” that why they crucify him !

    Jesus was sent to Jews & speak the language of his people, the language of the Jews , If you are not sure the interpretations of their words why not ask the Jews. 2/3 of the Bible are provided by the Jews but why how many of them EVER worshipped a Trinity.because they Jews know jesus is servant of God , Not son in the sense of son. Example: The term “son of god” in the language of the Jews is”servant” or ‘son in the sense of servant”

    You know howmany sons God have …..Soo many !!!

    ” But as many as received him, to them gave he power to become the sons of God {even} to them that believe on his name ” John 1:12

    ” “Adam, which was the son of God.” Luke 3:38

    “Israel is my son , even my firstborn” Exodus 4:22 Here Jacob is God’s Son & firstborn

    ooooo Jesus is real son of God because of he born without a father. But The Bible say “How then can a man be justified with God? or howcan he be clean that is born of a woman? Job 25:4

  3. # 3 dungun Says:

    [...] wedding photographers in malaysia. Leave a Reply. Click here to cancel reply. Name (required) …Islam Agama Ku | Mubaligh Melayu Kristian Di Dungun TerengganuPagi tadi, penulis sempat bersarapan pagi di Sura Gate, Dungun. … sudah kedapatan Melayu Kristian [...]

  4. # 4 Mat Kilau Says:

    Is it true telah byk melayu di kristian di Dungun.Harap Zali Paka could explain details since is was very interesting stories in Terengganu Darul Iman.

  5. # 5 fatimah Says:

    salam…memang terkejut rupanya Kristian Melayu dah ade di Dungun..tapi kalu tengok keadaan remaja Dungun hari ini memang tak pelik..macam2 boleh jadi…itu orang muda…lebih menyedihkan lagi ..orang tua pun ade.Saya tak pasti dia Kristian atau tidak…tapi yang jelas dia seringkali memperlekehkan Islam dan mempunyai fahaman yang menyalahi Islam tentang Tuhan…cubalah baca semua tulisan, http://zveloyak.blogspot.com . Pihak bertanggung jawab kenalah ambik tindakan tegas menyekat tulisan lelaki tua umur 64 tahun ini dari terus tersebar.terima kasih

  6. # 6 MaddiAmonD Says:

    Patut pancung je org murtad yg tak dgr nasihat!!!

  7. # 7 hamba allah Says:

    ‘Islam’ itu ‘selamat’, maka pilihlah islam moga-moga selamat dunia dan akhirat..
    satu lagi, hari akhirat itu benar…jangan bila sampai akhirat baru menyesal, nak hidup balik tak mungkindah…
    kalu tak pasti tentang Islam, maka banyakkan lah buat kajian kerana kita ini makhluk tuhan yang berakal, banyak bukti kebenaran islam dimuka bumi ini, maka janganlah mudah terpengaruh dengan dakyah-dakyah lain…
    banyakkan berfikir, baca buku dan tanya orang pandai … kita ini milik Allah, tak kira bangsa melayu ke,siam ke, mat saleh ke..
    suatu hari nanti kita semua akan pulang ke pangkuaNya..jadi kita nak pulang dalam keadaan yang macam mana? kalu tak briman pada Allah dan Muhammad Rasullullah serta rasul-rasul lain yang 25 lagi dan rukan iman dan islam yang lain, agak-agak mampukah kita berhadapan deengan Pencipta kita?

  8. # 8 salwati Says:

    Sesungguhnya Agama di sisi Allah adalah islam…kalu ader agama lain itu adalah nonsences

  9. # 9 Imah Sabahan Says:

    Betul 2 salwati……aku bersyukur sgt jadi umat muhammad…..allahu akbar

  10. # 10 siti Says:

    hmm…memang la kebebasan beragama itu ada di Malaysia tapi isu murtad ni adalah kritikal… ni ada plak yg murtad lepas tu mperlekeh2kan islam…dah la murtad nak ajak org lain plak…tua plak tu…adoi…

  11. # 11 jowok Says:

    kenape nak halang orang tu punya pilihan.? nak pancung orang murtad?? begitu ke ajaran islam? tak heran le ramai yg murtad… tak guna la perlembagaan tu kata agama bebas dianuti di malaysia.. tak paham aku… setahu aku, orang melayu yg bodoh je yg fikir melayu tu mesti islam… kalau orang cina masuk islam takde pon dorang bising… bodohnya melayu ni… islam itu indah tapi melayu itu bodoh!!!

  12. # 12 RuggedRat Says:

    Salam beb. macam mane cerita pun aku akan tetap berpegang pada al quran. tidak mahu menimbulkan isu pancung atau ape coz orang y x bersolat pun dikira kafir, n boleh dipancung. tapi, y aku nak sebut disini ialah kehendak kemaanusiaan tidak boleh membelakangkan ajaran dan aturan… Kata2 jowok ni macam Pokok Tumbuh Tidak Bertanam. Tidak berasas. Persoalan die ‘Kenape nak halang orang tu punya pilihan’. Ini bukan soal asal melayu mesti Islam. ni soal Islam itu bersaudara. Kita ni macam tiang rumah, kalau satu tiang berdiri macam mane rumah nak naik.
    So, menghindari Melayu yang asalnya Islam itu dari murtad bukan disebabkan Busy Body, ini adalah kerana Kepentingan Islam itu sendiri.
    Jangan nak bercakap soal human right kalau berdiri duah belah kaki pun x stabil…

  13. # 13 jubur Says:

    haku tak heran sebenarnya org melayu yg nak murtad ni. kalau dah berkali kali dinasihati tapi tak nak dengar, bagus buang terus daripada menjadi duri dalam daging. aku kenal seorang berbangsa cina islam. ibu bapanya memang islam. jadi dia lahir memang islam. tapi dia dah murtad sebab girlfriend dia bukan islam. takdepun yang busy body bila cina yang murtad ek. aku rasa, kalau ada 10 org macam dia yang murtad, takde yg busy body. tapi bila 1 org melayu yg murtad, heboh satu negara. aduhaiii…

  14. # 14 buy kindle fire online Says:

    …Recommended websites…

    [...]I am no longer certain the place you’re getting your information, but great topic.[...]…

Leave a Reply