Cara Makan & Minum Rasulullah S.A.W

Posted in Islam, Pemakanan on Jul 26, 2007

Cara Rasulullah makan
Mengikut cara Rasulullah s.a.w,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu.

Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya. Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.Mengapa menghisap garam?

Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.Kenapa garam?

Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.

Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

Cara Rasulullah mengunyah
Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

Membaca Basmalah -(Bismillahirrahma Nirrahim)
Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu

Cara Rasulullah minum
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita.

Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Trackback URI | Comments RSS

6 Responses to “ Cara Makan & Minum Rasulullah S.A.W ”

  1. # 1 wiwiedz Says:

    masa sih? ada dalilnya ngga? bukan apa-apa biar bisa lebih yakin saja!!! terimakasih

  2. # 2 liza Says:

    Moga dalam kita beria-ia untuk menceritakan tentang sunnah Rasulullah kita tidak terbawa-bawa dengan cerita2 yang tidak sahih. Pelik juga bila membaca rasulullah menggaul nasi dan lauk… sedangkan kebanyakkan hadis menceritakan makanan rasulullah biasanya roti, kurma… boleh bagi dalilnya?

  3. # 3 apek Says:

    Tak Semestinya Rasulullah SAW… hari hari makan roti dan kurma….
    Rasulullah SAW pun ada makan nasi dan lauk….kalau kamu pergi ke masjid dan surau….kalau ada banyak kumpulan makan dalam talam…mereka tu mengamalkan sunnah nabi..awak tgk org pergi bertabligh pun makan cam nabi SAW…bahkan byk lagi Nabi SAW makan..selain roti dan kurma.

  4. # 4 Nona Says:

    Rasulullah SAW nie tertib orangnyer kan, dia bukan seorang yang gelojoh, perfect…so mari kite cuba buat macamane Rasulullah SAW kite buat…

  5. # 5 tzha Says:

    JADIKAN SUNNAH ITU SATU AMALAN DAN HINDARI DARI KEMUNGKARAN…INSYALLAH

  6. # 6 Hamba Allah Says:

    Rasulullah gaul dan makan nasi??? Adakah padi ditanam di tanah Arab pada masa dahulu?? Berjaga2lah dgn orang2 yang menjual nama rasulullah untuk tegakkan teori peribadi. Janganlah diperbudak2an dgn pendapat2 palsu.

    Penulisan ini ditulis tanpa bersandarkan apa2 riwayat, dalil2, atau hadis2, ataupun rujukan, dan juga tiada rujukan kepada kajian saintifik untuk membuktikan wujudnya 3 enzim di jari.

Leave a Reply